Više od 300 glazbenika nastupima po cijeloj Hrvatskoj obilježava Svjetski dan glazbe 2024.!
Hrvatska glazbena unija i ove godine organizira proslavu Svjetskog dana glazbe. Preko 300 glazbenika nastupit će u petak, 21. lipnja, na atraktivnim lokacijama u gradovima diljem Hrvatske, kako bi svoje muziciranje i glazbu poklonili namjernicima, slučajnim prolaznicima i turistima.
Bogati program za ovogodišnji Svjetski dan glazbe, održat će se u centru Zagreba, Osijeka, Pule, Šibenika, Splita, Solina, Đakova, Rijeke, Zadra, ali i brojnih manjih mjesta i gradova poput Oroslavja, Klane, Krka, Malinske, Grižana, kao i na samoj Učki.
Detaljne programe sa satnicama možete pronaći u nastavku članka.
Svjetski dan glazbe međunarodna je manifestacija kojom se slavi glazba. Obilježava se prvog dana ljeta u vrijeme najdužeg dana i najkraće noći.
Proslava Svjetskog dana glazbe uvela je Hrvatsku u svjetski lanac država koje na sličan način sviraju, pjevaju, slušaju i žive glazbu te je i u nas postala tradicionalna cjelodnevna manifestacija koja naglašava važnost glazbe u svakodnevnom životu. Ideja obilježavanja važnosti glazbe je krenula 1976. godine u Francuskoj, gdje je američki glazbenik Joel Cohen, radijski DJ, predložio cjelodnevno uživanje u glazbi tijekom prvog dana solsticija. Pet godina kasnije, tadašnji je francuski ministar kulture Jack Lang, prihvatio inicijativu te je uzdignuo na nacionalnu razinu. Prva takva proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) je održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Do danas se preko 110 zemalja na svim kontinentima s gotovo 500 gradova pridružilo obilježavanju Svjetskog dana glazbe.
Ovom manifestacijom HGU kroz rad svojih podružnica, unaprjeđuje glazbenu ponudu animirajući veći broj glazbenih djelatnika i izvođača različitih glazbenih žanrova; od klasičnog, ethno, pop, rock ili jazz izričaja.